Valikko Sulje

Innasen parhaat Sammaljoen taidegalleriassa

Innasen parhaat -näyttely on avoinna joka päivä 1.6.–10.8. 2019 klo 12-18. Sammaljoen taidegallerian osoite on Sammaljoentie 573. Näyttelyyn on 9 € pääsymaksu, eläkeläiset ja opiskelijat 7 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Entinen Sammaljoen koulu on muuttunut taidegalleriaksi. Autokauppias Aulis Ylönen on puolisonsa Leilan kanssa saattanut vanhan kyläkoulun upeaan kuntoon ja kesäkuun alusta Sammaalla päästään nauttimaan Galleria Akselin taidenäyttelystä, jossa on esillä 101 legendaarisen naivistitaiteilijan Martti ”Huuhaa” Innasen teosta.

Lähes kaikki Innasen parhaat -näyttelyn maalaukset ovat Suomen Gallupin Säätiön kokoelmasta, mutta mukana on muutama yksityisen keräilijän työ, yksi niistä Ylösen oma. Sammaljoen taidegallerian näyttely on tiettävästi teosmäärältään suurin koskaan järjestetty Innas-näyttely.

Innasen maalauksissa suomalaisuus näyttäytyy rujona ja hieman yksinkertaisena. Teokset sijoittuvat usein korpimetsien keskelle synkeisiin piilopaikkoihin tai pieniin kyläyhteisöihin. Nenää kaivavat tai tappelevat miehet karvalakit päässään, huivipäiset akat ja savupirttien asukkaat tavoittavat armottomasti, mutta pilke silmäkulmassa jotakin olennaista perinteisestä suomalaisesta kulttuurista ja mielenmaisemasta.

Innasen suosimat ihmissusihahmot eivät vaikuta pelottavilta, pikemminkin veijarimaisilta. Oman osansa satiirista saavat myös yhteiskunnan ilmiöt ja etenkin suuren naapurimaan kummallisuudet. Ylönen vinkkaa katsomaan kuvia tarkkaan, niiden mestarillisesta ironiasta ja parodiasta saa loputtomasti naurunaiheita.

Vanhan koulun yhdessä huoneessa näyttelyä täydentää lapsiperheitäkin kiinnostava naivististen töiden kokoelma ja gallerian kaksi huonetta täyttää Sastamalassa työskentelevän Mikko Ylisen Vapaus ja vankeus -näyttely.

Ylinen on Vammalassa vuonna 1981 syntynyt itseoppinut taiteilija, joka asuu ja työskentelee Sastamalassa. Ylinen on keskittynyt öljyvärimaalaukseen. Aiemmin hän on pitänyt viisi yksityisnäyttelyä Sastamalassa, joiden lisäksi hän on osallistunut useampiin yhteisnäyttelyihin.