Valikko Sulje

Elämäni tie – Olavi Laineen 100-vuotisjuhlanäyttely

Elämäni tie – Olavi Laineen 100-vuotisjuhlanäyttely

Sammaljoen koululla 26.5. – 20.6.2023 ti – su 12-18

Kuvataiteilija Olavi Laineen (1922 – 1983) retrospektiivinen 100-vuotisjuhlanäyttely “Elämäni tie” aloittaa 2023 näyttelykesän Sammaljoen koululla Sastamalassa. Koululle remontoidut upeat ja ilmavat näyttelytilat tulvivat valoa.

Olavi Laine syntyi Oulussa 1922 ja kuoli Helsingissä 1983. Laine oli taiteilijana oman tiensä kulkija joka maalasi voimakkaalla otteella ja täyteläisillä väreillä. Maisemat, kaupunkikuvat, asetelmat ja henkilöhahmot olivat hänelle tyypillisiä aiheita. Uran alussa taiteilija asui perheineen Etelä-Savossa ja sen jälkeen Hämeenlinnan seudulla joten maalauskohteet olivat silloin kotimaasta. Vuodesta 1952 alkaen mukaan tulivat toistuvat maalausmatkat Nizzaan Etelä-Ranskaan ja myös Pariisin alueelle. Ranskan matkojen töissä Laineen väripaletti puhdistui selvästi. Aiheina olivat pikku kylät ja satamakaupungit veneineen ja ihmisineen. Strömstad ja Koster-saaret Länsi-Ruotsissa oli toinen Laineelle tärkeä maalausmatkojen kohde. Siellä aiheena olivat kalastajaveneet ja satamakylät vuonoineen. Suomalaisen maiseman vahvana tulkitsijana tunnetun Laineen juhlanäyttely sopiikin erittäin hyvin keskelle Sammaljoen maalaismaisemaa.

Olavi Laine – ”Elämäni tie” on yksityiskokoelmanäyttely ja teokset ovat suurimmaksi osaksi julkisesti esillä ensimmäistä kertaa. Kokoelma on 25 vuoden keräilyn tulos. Laine oli erittäin suosittu taiteilija ja hänen töitään löytyykin paljon suomalaisten kotien seiniltä. Näyttely on kunnioitus taiteilijan 40 vuotiselle uralle.

Näyttelyssä on noin 140 teosta kattavasti taiteilijan koko uran ajalta alkaen varhaisista 40-luvun öljyväritöistä ja akvarelleista aina viimeisiin 80-luvun alun töihin asti.

 Kukka-asetelma 1948
Kukka-asetelma 1948
Kylä Etelä-Ranskassa 60-luku
Kylä Etelä-Ranskassa 60-luku
 Mäntymetsä 1948
Mäntymetsä 1948
 Veneranta Savossa 1948
Veneranta Savossa 1948
 Olavinlinna vesiväri 1948
Olavinlinna vesiväri 1948

Näyttelyssä on myös myyntinäyttely jossa on todella hieno valikoima erilaisia taiteilijan maalauksia.

Tervetuloa Sammaljoelle!

Lisätietoa näyttelystä ja Olavi Laineen taiteesta löytyy: https://www.olavilaineart.fi/

Lisätietoja ja ryhmäopastusvaraukset:
Seppo Taatila
Puh: 0400 635 656
S-posti: seppo.taatila@kolumbus.fi

Galleria-Akseli - Olavi Laine