Valikko Sulje

Axel Gallén – Tyrväältä Pariisiin

Axel Gallén – Tyrväältä Pariisiin
Galleria Akselissa 15.8.-4.10.2015, joka päivä klo 12-17

Yleisesti muistetaan, että Akseli Gallen-Kallela lähti 19-vuotiaana kodistaan Tyrvään Jaatsilta opiskelemaan Pariisiin lokakuussa 1884 mukanaan työnäyte, kesällä Kallialan Sipin talossa maalattu “Poika ja varis”. Tiedetään myös, mitä sitten tapahtui. Mutta mitä tapahtui sitä ennen, millainen oli tie taiteilijaksi Suomessa, Taideyhdistyksen koulussa, jota Axel kävi 1878-84? Näyttely kertoo tästä keskittyen erityisesti varhaisiin öljymaalauksiin, joita hän teki lomillaan Tyrvään maisemissa 1881-84.

Näyttelyssä on esillä lähes 40 Akseli Gallen-Kallelan Tyrväällä maalaamaa teosta Ateneumin, Gallen-Kallelan museon, Serlachius-museoiden ja Tampereen taidemuseon kokoelmista. Monet näyttelyssä nähtävistä teoksista ovat ennen näkemättömiä. Näyttely kertoo Akselin tiestä taiteilijaksi – matkalla Tyrväältä kohti Pariisia. Näyttelyn kuraattorina toimii dosentti FT Marja-Liisa Rönkkö.

Näyttely on osa virallista Akseli Gallen-Kallelan 150-vuotisjuhlavuotta.

 

 

 

Galleria-akseli-axel-gallen-tyrvaalta-pariisiin-2